2010-10-01

KRZYSZTOF DYS / MOORYC

Krzysztof Dys - pianista młodego pokolenia. Obecnie asystent w klasie fortepianu na Akademii Muzycznej w Poznaniu. Na stałe grający w jazzowym zespole Soundcheck, który ma już na koncie trzy autorskie płyty. Współpracował m.in. z Jerzym Milianem, Mikołajem Trzaską, Wacławem Zimplem. Do jego ważniejszych osiągnięć można zaliczyć: trzecią nagrodę na konkursie pianistycznym im. Skriabina w Paryżu (2007), drugą nagrodę na Warszawskim Konkursie Pianistów Jazzowych (2006), Grand Prix festiwalu Jazz nad Odrą (jako członek zespołu soundcheck, 2006)

Mooryc (Maurycy Zimmermann) jest absolwentem poznańskiej Akademii Muzycznej - ukończył lutnictwo w 2009 roku, muzyką elektroniczną zajmuje się od czterech lat. Pierwszą epkę wydał we wrześniu 2008 roku w Apparition Recordings, sublabelu Levitate Records, należącego do Jacoba Seville'a. Druga -  "NX9" - ukazała się we włoskiej wytwórni Miraloop. Utwory zamieszczone na obydwu płytach są raczej spokojne, płynnie przechodzą od ambientu do IDM. Choć ostatnie nagrania Mooryca zbliżają się do gatunku muzyki klubowej, nadal cherakteryzują się subtelnością i łagodnością. Rzadko usłyszymy agresywne brzmienia, jednak na koncertach artysta gra utwory mocniejsze, lepiej wpasowujące się w przestrzenie, w których publiczność ma ochotę potańczyć.

www.myspace.com/mooryc