2013-04-05

RAL7024

RAL7024 - Session_No_058 / 05_04_2013

RAL7024 to zespół złożony z trójki czynnych zawodowo poznańskich architektów, będących jednocześnie aktywnymi muzykami. Powstał 1 kwietnia 2009 roku - założony korespondencyjnie przez wspólną przyjaciółkę. Od początku działalności skupia się na poszukiwaniu niewydobytych jeszcze dźwięków, a sam dźwięk (zjawisko fizyczne) stanowi podstawowy materiał "konstrukcyjny" dla kompozycji budowanych w czasie rzeczywistym, bez jakichkolwiek wstępnych założeń i granic. Tradycyjną notację zastąpiła cyfrowa rejestracja w trakcie kolejnych "sesji", zazwyczaj około godzinnych, których do dzisiaj powstało pięćdziesiąt siedem.

Od sesji 040 trio wspomagane jest regularnie przez skrzypaczkę - Annę Zielińską.

Filozofię zespołu w dużym stopniu określa jego nazwa.

RAL jest najbardziej popularnym w Europie systemem dopasowania koloru używanym w przemyśle. 7024 oznacza szarość grafitu. Taka szarość nie jest kolorem, albo jest kolorem złożonym z wszystkich pozostałych. Muzyki zespołu nie sposób zakwalifikować do żadnego nurtu. Każda sesja jest inna, nieporównywalna brzmieniowo i niepowtarzalna.

Istotnym elementem, który wpływa na kształt muzyki jest przestrzeń "sesji" i jej właściwości, za każdym razem traktowane jako równorzędna wartość. To może być pokój dzienny, studio nagrań, garaż, sala teatru, hala fabryczna... albo środek lasu o zmierzchu.

Robert Broniarz - perkusja, instrumenty perkusyjne, gitara akustyczna, przedmioty;

Robert Gogol - urządzenia cyfrowe, sterowniki (dekontrolery) własnej konstrukcji, programowanie;

Witold Oleszak - fortepian, dowolny instrument, przedmioty;

Anna Zielińska - skrzypce;

Strona zespołu, na której można wysłuchać kilku sesji:

Oficjalna strona Anny Zielińskiej:

BILETY: 8 PLN