2010-01-29

MARCIN MASECKI SOLO

KONCERT OTWIERAJĄCY FESTIWAL MUZYCZNY FREE.K

Masecki urodził się w Warszawie w 1982. Pierwszych lekcji muzyki udzielał mu ojciec i babcia. W wieku 12 lat zaczął chodzić na jam sessions do nieistniejącego juz Akwarium gdzie poznał muzyków, z którymi założył pierwszy zespól. Kilka lat później zdał do średniej szkoły muzycznej i poznał członków grupy Alchemik, do których dołączył w 1997. Przez kolejne 5 lat nagrali 4 płyty, zagrali mnóstwo koncertów w kraju i za granica, oraz zdobyli szereg nagród na festiwalach i konkursach.
W 2000 Masecki otrzymał stypendium na studia w Berklee Colege of Music w Bostonie, gdzie spędził 2 lata. Tam poznał m.in muzyków z którymi założył trio TAQ, oraz wokalistkę, malarkę i pisarkę, oraz przyszła żonę, Candelarie Saenz Valiente . Po ukończeniu studiów w 2002 wrócił do Polski i silnie związał sie ze stołeczna scena improwizowano-alternatywną, skupioną wokół wytworni Lado ABC.
Współpracował m.in z zespołami Pink Freud, Muzykoterapia, TAQ, Niewinni Czarodzieje, Zbigniew Wegehaupt Quartet, oraz z Tomaszem Stanko, Wojciechem Waglewskim i Wacławem Zimplem. Obecnie głównie poświęca sie grze solowej oraz pracy z zespołem ParisTetris, który współtworzy razem z Maciem Morettim i Candi Saenz Valiente. Prowadzi również JazzBandBigBand, 9-osobowy skład grający muzykę taneczna z lat 30.
Jego równoległą pasją jest muzyka klasyczna. Od 2 lat intensywnie pracuje nad nagraniem cyklu "Sztuka Fugi" J.S. Bacha i regularnie gra koncerty z różnorodnym repertuarem klasycznym.